Educaţie informală

CRESC ÎN VRANCEA! Copiii remigraţi în Vrancea – sprijiniți, educați, consiliați!

 

Coerența eforturilor educaţionale din cadrul proiectului a fost asigurată prin integrarea în metodologia de intervenție a activităţilor informale destinate în special dezvoltării competenţelor de relaționare socială, comunicare, integrare în grup, fiind desfăşurate tabere de vară şi vizite de studiu pentru copiii remigraţi.

Taberele de vară pentru copiii remigraţi

Activităţile de educaţie informală desfăşurate în cadrul celor 5 zile de taberă de vară au cuprins:

–  educaţie experienţială prin activităţi în aer liber;

–  storytelling – pornind de la exemple personale de strategii de reintegrare şi eficiența observată a acestora, experiențe personale în străinătate, expoziții de fotografie realizate de copii în perioada petrecută în străinătate etc.;

–  vizionarea de filme educaţionale;

–  rezolvarea unor sarcini (căutarea comorilor spre exemplu) prin lucrul în echipă;

–  ateliere de comunicare şi dezvoltarea competenţelor de comunicare

–  activităţi sportive şi recreaționale etc.

În perioada de implementare a proiectului au fost organizate 5 tabere de vară la Gălăciuc (2015) şi 1 tabără de vară la Poiana Pinului (2016). La activităţile coordonate de specialiștii C.J.R.A.E. Vrancea au participat 300 de copii remigraţi.

Vizitele de studiu pentru copiii remigraţi

Activităţile de educaţie informală desfăşurate în programul de o zi al vizitelor de studiu au avut ca obiectiv promovarea înțelegerii interculturale prin prezentarea valorilor culturale românești şi analiza acestora prin comparație cu valorile culturale din țările din care s‐au întors copiii. Activităţile au fost desfăşurate cu ajutorul metodelor specifice educației nonformale, comunicarea şi creativitatea fiind elementele cheie atât pentru participanții din grupul țintă, cât şi pentru membrii echipei de implementare. Au fost vizitate Mausoleul Mărășești şi Casa Memorială Moș Ion Roată, fiind organizate activităţi educaţionale specifice inclusiv în aceste două locații istorice şi culturale.

Pe perioada de implementare a proiectului au fost organizate 5 vizite de studiu (2016). La activităţile coordonate de specialiștii C.J.R.A.E. Vrancea au participat 233 de copii remigraţi.